2006/2007
2005/2006
2004/2005
2002/2003
2001/2002
2000/2001
1999/2000


2000/2001
Matematika
Anyanyelv
Környezetünk
Humán
Fizika
Angol - Német
Informatika
1999/2000
Matematika
Anyanyelv
Környezetünk
Humán
Fizika
Angol - Német
Informatika


Történet
Képek
Kifestő
Levelek
Támogatók


Tankönyvek
Tanári segédlet
Újdonságok
MozaWEB

Bendegúz története
mese

 

Csillag Renáta
8. osztályos szabolcsveresmarti tanuló munkája

Egyszer volt, hol nem volt, kerek erdő közepén élt egy igen butácska tücsök. Név szerint: Bendegúz.

Egész napját henyéléssel és szórakozással töltötte. Így ment ez napokon, heteken és hónapokon át. Egy napon azonban igen eltűnődött azon, hogy vajon mennyi mindent tudhatnak a vele egykorú társak. Elhatározta, hogy felkeresi az erdő tündérét és tőle kér segítséget. Azonnal útrakelt. Egy nap sem telt bele, de a fürge tücsök már oda is ért a kiszemelt célhoz. Boldog volt, de ugyanakkor félelmet is érzett. Mi lesz, ha a tündér nem tud rajta segíteni, mert olyan buta? Végül úgy döntött, előhívja Tudástündért:

- Tudástündér, jelenj meg! A segítségedet szeretném kérni! - könyörgött a kis tudatlan.
- Itt vagyok, Bendegúz! Tudom, miért jöttél. Túl buta vagy a veled egykorúakhoz képest.
- Igen - pirult el kis hősünk. - Tudnál segíteni?
- Ha jól megfontolom, igen. Először is meg kell tanulnod egy fontos szabályt. Tudj uralkodni magadon! Ne hagyd, hogy a lézengés felülkerekedjen tanulni akarásodon! Furfangos feladatokat kell majd megoldanod!
Bendegúz elszántan bólogatott. Azonnal megkezdték a feladatok megoldását. Teltek és múltak a hetek, és a kis szeleburdi egyre okosabb lett. Míg egy szép, harmatos reggelen így szólt a tündér:
- Jól van. Jól megálltad a helyed. Átadtam a tudást, amit kértél tőlem. Most elmehetsz. Ne hálálkodj! Inkább használd fel okosan, amit tanultál!
Bendegúz nem szólt semmit. Megdöbbent a tündér bölcsességén. Majd boldogan hazafelé irányozta lépteit. Hazaérkezésekor felrikkantott és ezt mondta:
- Tanítani fogok, és megtanítok nem feladni! Bendegúz ettől a naptól fogva elkezdte a tanítást. Így mindenki megtanulhatja, hogy gyakorlat teszi a mestert.

Egy apróság
Bendegúz tudóstücsök (Bendegusus academicus) várja minden jó fej diák jelentkezését levelező klubjába, aki rendelkezik a 90-60-90 (értelem, humorérzék, játékos kedv) paraméterekkel. Jutalomigény nem akadály.
Érdeklődni a szakta-
nároknál, tanítóknál lehet.
Jelige: Gyere velünk, csináld velünk, csináld jobban.
Bendegusus academicus 
Egy különleges bogárfajta, mely 1998-ban jelent meg Földünkön. Különleges jellemzője, hogy kora és mérete a hangulatától függ. (Míg az egyik percben egy tócsába csobbanva hűsíti magát, a következőben már versenyfeladatokkal foglalkozik.) Barátságos fajta, kedveli a játékokat.


Design & Software:
© MOZAIK KIADÓ
SZEGED, 2007.06.23.

 
Valamit nem találsz, vagy nem értesz? Hallottál egy jó kis viccet vagy történetet? Írd meg erre a címre, és én válaszolni fogok!